©  Annemarie Broek 2014 - 2023
Cliff Richard - A head full of music
Of het waar is of niet ... ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken maar het verhaal is te mooi om niet te vertellen. Toen Harry Roger Webb zijn eerste plaatje opnam, moest hij een artiestennaam bedenken die paste bij zijn muziek: rock & roll. Cliff is een ander woord voor rots (rock) en Richard verwijst naar de naam van de artiest waar jonge Harry fan van was: Little Richard. Vanaf dag één van zijn carrière stond hij dus bekend als Cliff Richard; vanaf 1980 werd dat ook officieel zijn naam.
Harry Roger Webb werd in 1940 geboren in Lucknow (India) waar zijn vader werkte voor Indian Railways; nadat in 1948 de Indiase onafhankelijkheid werd uitgeroepen, keerde het gezin terug naar Engeland. Op zijn vijftiende jaar hoorde Harry een flard muziek voorbijkomen uit een autoradio: Jailhouse Rock van Elvis Presley. Vanaf dat moment besloot hij zijn leven aan deze muziek, rock & roll, te wijden.
Hij zong en speelde gitaar in een bandje, The Drifters. De naam gaf problemen met de gelijknamige Amerikaanse doowop/r&b groep. Ze kozen daarom een nieuwe naam, The Shadows. Van de ontstaansgeschiedenis van The Shadows is verder weinig bekend, maar Cliff en The Shadows traden vanaf 1958 tot 1968 altijd samen op. En ook na die tijd waren ze samen te zien bij een groot aantal gelegenheidsconcerten.
Vanaf het begin was hij met zijn modieuze kuif, zijn frisse uiterlijk en zijn opruiende muziek het idool van jonge tieners, vooral meisjes. Na zijn eerste plaatje volgden er nog ruim 200 reguliere singles op, inclusief cd's, cassettes en digitale opnamen. Daarnaast nog 150 verschillende officiële albums, waaronder acht van religieuze aard. Ook trad hij op in diverse films en musicals.
Zijn eerste plaatje, Move it, uit 1958 werd al meteen een hit; het was een echt rock&roll plaatje. In 1960 verscheen zijn cover van Little Richard's Ready Teddy; vreemd genoeg wordt dit nummer ondanks het grote succes in geen enkele officiële Cliff Richard discografie genoemd.
Al vroeg in zijn carrière stapte hij over naar een meer 'easy listening' repertoire, maar er kwam af en toe nog wel een onvervalste rocker langs, zoals Dynamite, It'll Be Me en On The Beach. Maar eigenlijk beperkte hij zich niet tot één genre, hij nam bijvoorbeeld ook een dubbelelpee op met Spaanse en Italiaanse liedjes.

In de geschiedenis van de moderne popmuziek neemt Cliff een bijzondere plaats in. Hij was de laatste van de grote Britse rock & roll zangers maar bekeerde zich naadloos tot de beatmuziek door een nummer van The Rolling Stones op te nemen: Blue Turns To Grey (1966), geschreven door Mick Jagger en Keith Richards, wat een bescheiden hitnotering opleverde. Maar in de Verenigde Staten kreeg hij geen voet aan de grond.

Cliff privé
Hij heeft zijn hele leven in dienst gesteld van zijn carrière en daarom is hij nooit getrouwd. Hij had wel wat vriendinnen maar hij vond dat hij de liefde niet met zijn carrière kon verenigen. Hoewel dat met Olivia Newton-John bijna gelukt was.
Zijn privé vermogen wordt geschat op zo'n 45 miljoen euro, een aardig bedragje, maar valt een beetje in het niets, vergeleken bij de vermogens die Mick Jagger en Keith Richards bezitten (rond de 350 miljoen) of Bob Dylan die maar liefst minimaal 450 miljoen dollar waard is.
Maar hij besteedt een groot deel van zijn vermogen aan goede doelen. Hij heeft zijn eigen Sir Cliff Richard Charitable Trust opgericht, met als speerpunten onder andere The Hunger Project (honger de wereld uit), onderzoek naar Alzheimer en andere bedreigende ziekten, projecten voor jeugd en sport en een ziekenhuisproject voor kinderen. Ook nam hij in 1984 deel aan het Band Aid project om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden.
In 2015 werd hij door anonieme bronnen beschuldigd van kindermisbruik. Zonder zijn toestemming of aanwezigheid viel de politie zijn appartement in Londen binnen, waarbij het hele interieur in puin ging. Opnames daarvan werden door de BBC rechtstreeks live uitgezonden. Dit bracht hem in grote psychische en lichamelijke nood. Het kostte die omroep een aardig bedragje om deze hele geschiedenis in der minne te schikken. En gelukkig werd er geen snipper bewijs gevonden voor deze beschuldiging.
Sindsdien woont hij op Barbados, hoewel hij in Portugal ook een huis en een wijngaard bezit.

Cliff Richard anno 2023
Eind oktober verscheen zijn autobiografie, getiteld A Head Full Of Music.
En geloof het of niet: ook kwam er heel kort geleden weer een album uit onder de naam 'Cliff With Strings - My Kinda Life.' Daarop zingt hij een aantal van zijn oude hits (bij voorbeeld Living Doll, Summer Holiday, The Young Ones en We Don’t Talk Anymore) begeleid door een groot orkest met voornamelijk strijkers.
Daarnaast binnenkort in alle grote filmtheaters de concertregistratie van 'The Blue Sapphire Tour' ook wel iets om naar uit te kijken.
Mijn favoriete Cliff liedjes: Living Doll, Ready Teddy, Please Don’t Tease, It’ll Be Me en Maria No Mas. Nadat zijn repertoire wat meer ‘adult-orientated’ was geworden, verloor ik mijn belangstelling in zijn muziek. Maar ik heb nog steeds een warm plekje in mijn hart voor deze veteraan van 83 jaar, die nog steeds optreedt, zij het dat hij toch wat rustiger aan is gaan doen.
Annemarie Broek