©  Annemarie Broek 2022
Nieuw
De geschiedenis van Dusty Springfield

Dusty Springfield werd op 16 april 1939 geboren als Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien. Met haar katholieke Iers-Schotse ouders woonde zij in West Hampstead, Londen. Zij was een echte wildebras die met de jongens uit de buurt op straat voetbalde. Omdat zij daarna altijd vies en vuil thuiskwam, werd ze Dusty (stoffig) genoemd.

Grutten in ouwe elpees

Nu we een pick-up+ in huis hebben (een grammofoon met radio, waarmee je ook lp’s en cd’s tot mp3-formaat kunt omtoveren) leek het ons leuk eens een lp-beurs te bezoeken.
Op 28 december 2014 begaven we ons naar de Beijneshal (die bijna onneembare apenrots tegenover het station van Haarlem) om eens flink te gaan snuffelen. Geen vooropgezet plan, gewoon eens kijken. We troffen een handjevol gedreven handelaren aan met kratten vol LP’s maar ook CD’s en een enkeling verkocht ook wat merchandisingspulletjes zoals pepermuntdoosjes met een foto van Elvis Presley.

Bach, Moog en Wendy of Walter

Bij het digitaliseren van mijn bejaarde Lp’s kreeg ik “Rock Machine I love you” uit 1969 onder ogen, met daarop het door Walter Carlos vertolkte Adagio uit Bach’s Brandenburgs Concert nummer 3. Mijn eerste kennismaking met het geluid van de synthesizer, het instrument dat de klank van de moderne muziek voor altijd zou veranderen. Vaak heb ik geprobeerd meer te weten te komen over de persoon van Walter Carlos, maar na 1970 heb ik nooit meer iets over hem terug kunnen vinden.
Inmiddels is het een koud kunstje gegevens over personen en zaken op het internet terug te vinden. Zo kwam ik ertoe het onderzoek naar Walter Carlos te heropenen.

One Way Ticket to the blues

Niemand zal van pure vreugde uit zijn stoel springen wanneer de namen van Hank Hunter en Jack Keller in de loop van een diepgaand muzikaal gesprek opdoemen. Toch kent iedere wat oudere muziekliefhebber een handvol van de songs die zij schreven.

Liberace en The Dream of Olwen

In de vijftiger jaren hoorde je regelmatig een pianoconcert op de radio. Naar ik mij herinnerde werd dit gespeeld door meesterpianist/showman Liberace, over wie in 2013 de film "Behind the Candelabra" verscheen. Het pianoconcert was geschreven als themamuziek voor de film While I live. Ik ging op zoek naar verdere gegevens.

Wie bedacht Killing me Softly

Lori Lieberman (geboren in 1951) was een wat schuchtere singer-songwriter, die in 1971 bij Capitol Records haar eerste platencontract kreeg en aldaar kennis maakte met het songschrijversduo Fox – Gimbel.