©  Annemarie Broek 2014 - 2023
Moondog: voetnoot of aartsvader?
Onlangs verscheen  er een opmerkelijk album onder de titel “Songs And Symphoniques: The Music Of Moondog” vertolkt door het Ghost Train Orchestra en het Kronos Quartet, met vocale bijdragen van onder andere Rufus Wainwright, Jarvis Cocker en Jane As Policewoman. Dit alles zeg u waarschijnlijk niets, des te meer reden om dit album onder uw aandacht te brengen.

Wie is Moondog
Moondog is het pseudoniem van Louis Thomas Harding die op 26 mei 1916 in Kansas geboren werd. In zijn jeugd maakte hij kennis met de Indiaanse muziek van het Arapaho volk; vooral de daarbij gehanteerde ritmes zou hij zijn hele leven lang toepassen, vooral met zelf gemaakte instrumenten.
Door een stom ongeluk met een dynamietstaaf raakte hij in zijn tienerjaren blind aan beide ogen. Hij liet zich daardoor niet uit het veld slaan en ging verschillende studies (zoals altviool, viool, piano en orgel) volgen aan een blindeninstituut. Door verdere zelfstudie ontwikkelde hij zich tot een allround muzikant.
Maar dat bracht geen brood op de plank en dus vertrok hij naar New York om enig inkomen te verdienen als model voor kunststudenten. Daarnaast werkte hij als straatmuzikant op de kruising van 6th Avenue en 53rd Street, in een portiek van een muziekwinkel en dicht in de buurt van een grote grammofoonplatenfirma. De eigenaar van de muziekwinkel herkende zijn talent en zijn waarde als muzikant en componist; hij nodigde hem daarom uit uit voor het maken van een aantal plaatopnames.
Door zijn Vikingkostuum compleet met gehoornde helm, een speer en zijn zelf ontworpen muziekinstrumenten trok hij de aandacht van vele klassieke en jazz-muzikanten op weg naar de platenstudio. En passant maakten zij kennis met zijn bijzondere composities en zo belandde hij in de studio om zijn muziek op de grammofoonplaat vast te leggen.  Vanaf 1959 nam hij bij bekendere platenmaatschappijen op, zoals Brunswick, CBS, en Atlantic.
Enkele bewonderaars van zijn werk: Philip Glass, Steve Reich, Charlie Parker, Frank Zappa, Igor Stravinski, William Burroughs en Allen Ginsberg. Met name Reich beschouwde zijn werk als grondslag voor zijn eigen composities.
Janis Joplin nam het nummer All Is Loneliness op, waardoor zijn muziek ook beschikbaar kwam voor het teenagerpubliek. Het werd opgepikt door onder anderen Antony and the Johnsons, nu bekend als Anonhi, en Joan as Policewoman. Beide versies geven de muzikale sfeer van Moondog’s composities heel goed weer, vooral omdat zij er wel in slaagden zich te houden aan de 5/4 maatindeling zoals de componist bedoeld had.

'Machine were mice and men were lions once upon a time
But now that it's the opposite it's twice upon a time'


In 1974 vertrok hij naar Europa voor een reeks concerten, waarbij hij uiteindelijk toch weer als straatmuzikant aan het werk ging. Hij kwam onder de hoede van een gründliche Duitse dame, Ilona Sommer, die zijn muziek op papier zette en zijn uitgever en manager werd.
Na een kort onderbreking in 1989, waar hij op zijn eigen onnavolgbare manier de leiding kreeg over een kamerorkest, keerde hij terug naar Duitsland, waar hij in 1999 aan de gevolgen van een hartaanval overleed. Op zijn graf prijkt een borstbeeld, waarop Moondog veel gelijkenis vertoont met Homerus.

Grafsteen van Moondog
Zijn nummer Stamping Ground is in 1970 gebruikt als herkenningmelodie voor het Kralingen Festival en de daarna verschenen filmdocumentaire. 
Annemarie Broek