©  Annemarie Broek 2022
Pat Boone, zoetgevooisd tieneridool uit de sixties
Thursday, July 21, 2022
Patrick Charles Eugene Boone (1 juni 1934) is een zeer veelzijdige zanger, acteur, schrijver en tv-persoonlijkheid, die tussen 1954 en 1964 Elvis Presley in populariteit naar de kroon stak. Naast zijn zoete tienerliedjes als Bernardine en Love Letters in the Sand bracht hij in een enigszins aangepaste versie ook onvervalste rock&roll nummers, denk aan Ain't that a shame, Tutti frutti en Good Rocking Tonight. In de ogen, liever de oren, van menig tiener konden die geen genade vinden omdat hij de scherpe randjes van de rock eraf gehaald had. Maar mannen als Little Richard waren hem daar innig dankbaar voor omdat hun nummers, dankzij die braaf uitgevallen versies, onder het grote publiek bekendheid kregen. Toch kreeg hij daar geen erkenning voor: de gouwe-ouwe zenders draaien zijn muziek nog steeds niet omdat ze zijn interpretaties ondanks alles als minderwaardig beschouwen.

Pat Boone werd op 1 juni 1934 geboren in Jachsonville (Florida) en verhuisde al jong naar Nashville (Tennessee), het mekka van de Amerikaanse countrymuziek. Op 19-jarige leeftijd trouwde hij met de even oude Shirley Lee Foley, dochter van een succesvolle countryzanger. Anders dan andere grootheden in de muziekbusiness, bleef Pat Boone zijn vrouw gedurende hun huwelijk onvoorwaardelijk trouw. Intussen won hij met gemak twee nationale talentenjachten, waardoor hij op slag beroemd werd in Amerika.

In 1955 scoorde Pat zijn eerste nummer 1-hit in Amerika met Ain't that a shame, een cover van een Fats Domino nummer. Domino was een zwarte rhytm&blues zanger en in die dagen werd 'zwarte' muziek niet gedraaid door 'blanke' radiostations. Vandaar dat bijvoorbeeld als Pat Boone en Elvis Presley nummers opnamen van zwarte artiesten. Vaak waren die 'blanke' covers succesvoller dan het 'zwarte' origineel, dit toch tot tevredenheid van mannen als Little Richard, omdat de oorspronkelijke vertolkers meedeelden in het succes van hun blanke collega's. Zo scoorde Pat hits met 'zwarte' liedjes als Tutti Frutti, Long Tall Sally en Chains Of Love. Oorspronkelijke grote hits uit die jaren: Bernadine, I'll be home, Love letters in the sand, April Love, Send me the Pillow, Johnny Will, Quando Quando Quando en Speedy Gonzales (een liedje dat anno nu, wegens vermeend racisme niet meer zou kunnen verschijnen). Daarna stapte hij over naar het meer behoudende repertoire van gospel en country. Met zijn vrouw en vier dochters trok hij door heel Amerika met een gospelshow.

Thursday, July 21, 2022
In 1957 maakte hij zijn debuut op het witte doek in de film Bernadine, waarna nog vele hoofdrollen in diverse andere films volgden. Als lidmaat van de zeer strenge Reborn Christian gemeenschap leidde hij een zeer zedig leven, dat zelfs zover ging dat hij in de film April Love zijn tegenspeelster Shirley Jones niet "echt" wilde zoenen omdat zij getrouwd was. Uit respect voor haar echtgenoot, kuste Pat haar slechts op de wang. Vanuit diezelfde christelijke overtuiging weigerde hij de hem aangeboden rol in een speelfilm met sekssymbool Marilyn Monroe.
In 1997 maakte hij een wat ongelukkig muzikaal uitstapje: hij nam een album op met heavy metal covers (onder de titel No more mr. Nice Guy), en trad ter ondersteuning op in een strak zwart leren nozempak. Dit kostte hem zijn baan bij Gospel America, maar deze beslissing werd later weer teruggedraaid.
Dit jaar nog, Boone is inmiddels 88 jaar oud, speelde hij een grote rol in de relifilm The Mulligans (de tweede kans). En dan heb ik het nog niet gehad over de tientallen boeken die hij op religieuze grondslag schreef met adviezen voor opgroeiende jongeren.
Met gemak kunnen we dus wel spreken van een goed besteed leven!

Annemarie Broek